Дослідження ландшафтного Києва

8 жовтня 2022 ркоу відбулася міні-експедиція оновленими зеленими зонами Києва для фахівців з ландшафтного дизайну та містян, яким цікаві зміни у столиці. Екскурсію провели генеральний директор КО «Київзеленбуд» Олексій Кроль та начальник відділу ландшафтного дизайну об’єднання Марія Вольська.

Так, учасники змогли побачити й почути, як змінилися Парк Партизанської слави, парк з водними об’єктами на Троєщині, Пейзажна алея, сквери на Оболнській площі, 6, на вул. Прорізній, Сквер київських інтелігентів, сквер ім. Павла Шеремета, сквер на вул. Володимирській, 2 та Литовський сквер. Звертали увагу на інфраструктуру об’єктів, акценти, які роблять кожен із публічних просторів особливим, а також на озеленення, підбір рослин та догляд за ними.

За словами дизайнерів, зелений Київ змінився і ці зміни позитивні.

«Вдячна керівництву Київзеленбуду Олексію Королю та його команді за неймовірне перевтілення зелених сучасних зон міста Києва сучасними скульптурами, мощеннями, насадженнями, комфортом для людей», – ділиться враженням провідний фахівець розсадника «Сонцецвіт» Тетяна Герасимчук.

Як зазначила директор та головний редактор профільного видання «L&A. Ландшафт і Архітектура Ольга Камолікова, в Україні вже є багато зелених куточків, зроблених не гірше, а навіть краще італійських, зокрема, й створеними або відновленими працівниками КО «Київзеленбуд» протягом останніх кількох років: «Замість звичних однорічних квіточок ми побачили масиви молінії, вівсяниць, хост, пенісетуму, міскантусів, лаванди, багаторічних айстр; чагарники гортензій, піроканти, дерену білого тощо. В багатьох столичних парках та скверах біля рослин встановлено таблички з описом рослин. Я порівняла з чудовим міланським парком «Бібліотека дерев». Сьогодні в Києві вже декілька «ботанічних бібліотек» просто неба в різних парках (…) З’явилося багато нових елементів благоустрою – сучасні лави, деякі з них навіть як меблі-трансформери. Багато в скверах цікавих скульптур – є за що «оком зачепитися».