Два київських сквери названо на честь Героїв України, ще один матиме ім’я відомого археолога

Два київських сквери названо на честь Героїв України, ще один матиме ім’я відомого археолога

На засіданні 10 червня 2021 року депутати Київської міської ради проголосували за присвоєння двом скверам імен Героїв України. Так, сквер у Деснянському районі, розташований між будинками на просп. Володимира Маяковського, 15-Б та вул. Оноре де Бальзака, 14, відтепер має ім’я В’ячеслава Веремія – журналіста, Героя Небесної сотні. Неофіційно цей сквер називають Липовою алеєю, оскільки у 1980-х роках тут були висаджені липи та створені місця для відпочинку. Зараз тут триває капремонт, який було розпочато у 2020 році: влаштовують доріжки з ФЕМ, велодоріжку, освітлення, встановлюють лави та урни, а також заплановані роботи з озеленення території.

Скверу на просп. Повітрофлотському, 11-13 у Солом’янському районі присвоєно ім’я Героя України Максима Шаповала – розвідника, учасника АТО, генерал-майора Збройних сил України. Тут також зараз проводяться роботи з капітального ремонту, а центральним елементом скверу має стати скульптурна композиція на честь Героя.

Символічно також, що сквер на Володимирському проїзді, недалеко від Михайлівського Золотоверхого собору, між вулицями Михайлівською та Малою Житомирською у Шевченківському районі, відтепер буде сквером імені Миколи Макаренка – українського археолога та мистецтвознавця. Він був членом Софійської комісії та Археологічного Комітету, досліджував Софійський собор, пам’ятки Київської держави, Києво-Печерської лаври, Михайлівського Золотоверхого собору. Був репресований за відмову підписати акт про знесення Михайлівського Золотоверхого собору.