«Київська Мадонна в метро» – улюблена патріотичну інсталяція киян

«Київська Мадонна в метро» стала улюбленою квітковою інсталяцією киян на патріотичну тему. З 8 по 22 червня містяни голосували за композиції, створені у різних куточках столиці і які розповідали про українську символіку, сучасні історії, меми часів війни.

42% голосів були віддані саме «Мадонні».

«Гадаю, що перемога за «Мадонною» не лише тому, що це справді якісна й красива робота. Ця інсталяція – присвята кожній українській мамі. Захистити дітей від війни – ось що важливо для кожної матері, незалежно від того, дитині кілька місяців чи вже 30 років і він чи вона тримає фронт. Наші квіти – це найменша подяка, яку ми можемо їм висловити», – зазначає генеральний директор КО «Київзеленбуд» Олексій Король.

Привітати переможців прийшла Тетяна Блізняк. Саме вона стала прототипом зображення Київської Мадонни, яке облетіло весь світ. Жінка каже, що розуміє, що саме через цей образ вона може і має доносити світу історію війни, говорити про те, що відчувають мами, намагаючись захистити дітей від війни.

Для інсталяції «Київська Мадонна у метро» на транспортній розв’язці на вул. Вадима Гетьмана озеленювачі КП УЗН Солом’янського району висадили 37 тисяч квітів: маргаритки, бегонія, ірезіне, тагетис, цинерарія, нафаліум, традисканція, альтернатера, лаванда, калібрахоа та використали 1,5 тонни мармурової крихти. Призом став графічний планшет, який допоможе й далі створювати подібні роботи й полегшить роботу ландшафтних дизайнерів.

Серед номінантів конкурсу були вже історії-легенди: «Привид Києва», присвячений персонажу російсько-української війни, українського пілота-аса, який насправді є збірним образом пілотів 40-ї бригади тактичної авіації Повітряних сил; «Марка про руській корабль» – знамените послання ворогам; «З «Мрією» в серці» – композиція з літаком «Мрією» за ескізом 8-річної доньки одного з озеленювачів як нагадування, що мрію не знищити. Кияни також чимало голосів віддали за рушник з квіті біля Оболонської РДА та емблему ЗСУ у парку «Позняки».

Нагадаємо, що загалом для створення 30 патріотичних композицій, які прикрашають Київ, було висаджено 320 тисяч квітів, вирощених у теплицях та оранжереях районних підприємств, що входять до КО «Київзеленбуд».