Проєкт Програми розвитку зелених зон м. Києва

Озеленені території Києва повинні розвиватися за Програмою, відповідно до якої будуть застосуватися ефективні заходи з утримання, планування та охорони міських зелених зон, які виконують в місті кілька найважливіших функцій: екологічну, кліматоутворюючу і рекреаційну.
❗️ З цією метою було проаналізовано Програму, яка діяла з 2005 по 2020 роки, і розроблено проєкт нової, яка враховує всі зміни, що стосуються формування та догляду за зеленими зонам, за останній час.
 
З проєктом Програми розвитку зеленої зони м. Києва можна ознайомитися за посиланням https://drive.google.com/…/1cLpX1TNF3WLnKoN5hWMBmiV7Si9….
Якщо маєте конструктивні пропозиції, надсилайте їх на електронну адресу КО «Київзеленбуд» [email protected] із зазначенням теми «Пропозиції до проєкту Програми розвитку зеленої зони» до 29.07.2021.
ℹ️ Чому це важливо?

✔️ Програма розвитку зеленої зони міста Києва – затверджена рішенням Київської міської ради 19 липня 2005 року №806/3381 була продовжена рішеннями Київради 5 разів та містить дані ще за 2003 рік – тобто інформація зібрана 18 років тому.
✔️ За 15 років юридичного існування Програми:
o Змінилося законодавство щодо природно-заповідного фонду;
o Змінилося законодавство у сфері містобудування;
o Прийнято 371 рішення про створення нових зелених зон загального користування у м. Києві.
o Прийнято 746 рішень, про передачу ділянок в межах столичних зелених зон.
o Програма містить недостовірну графічну інформацію щодо територій ПЗФ.
o В текстових та графічних матеріалах відсутні більше 100 територій та об’єктів ПЗФ.
Мета нової Програми:
Визначення містобудівних параметрів формування, функціонування і розвитку мережі озеленених територій міста та організаційно-технічних заходів щодо їх досягнення на період до 2030 року.
✅ Нова Програма є основою робіт щодо інвентаризації, встановлення і закріплення в натурі меж земельних ділянок об’єктів благоустрою міського зеленого господарства, зелених зон та територій міських лісів, а також встановлення обмежень (обтяжень) на використання земельних ділянок природно-заповідного фонду
✅ Програмою визначено перелік основної законодавчої, правової та нормативної проблематики, в галузі озеленення і утримання об’єктів благоустрою зеленого господарства м. Києва, містобудівної проблематики, пов’язаної з негативним впливом на навколишнє природне середовище, та шляхи їх вирішення.
✅ Розроблено концепцію створення екологічно ефективної системи зелених насаджень, асортимент деревних і квітникових рослин (рекомендації по використанню рослин наводяться для 9 екотопів і лісових насаджень)
✅ Програма включає в себе заходи захисту зелених насаджень міста, план боротьби з карантинними бур’янами, шкідниками рослин, рослинами паразитами (омелою), акарацидної обробки зелених зон та заходи захисту територій від шкідників лісу тощо.