Для розвитку та ефективного догляду за зеленими зонами потрібні комплексні зміни в законодавстві

Гендиректор КО «Київзеленбуд» Олексій Король виступив під час другого модуля Академії міського озеленення. Учасниками заходу стали як представники київських комунальних підприємств, так і арбористи, екологи, а також фахівці із Вінниці, Полтави, Житомира. Захід має на меті обмін теоретичними та практичними знаннями, ідеями та проєктами у сфері озеленення міста.
«Для розвитку та ефективного догляду за зеленими зонами потрібні комплексні зміни в законодавстві», – зазначив гендиректор КО «Київзеленбуд» Олексій Король під час виступу.
Крім загальнодержавних нормативних документів, є міські програми, що формують політику у сфері зелених насаджень. Зокрема, для столиці стратегічним документом має стати оновлена Програма розвитку зеленої зони м. Києва до 2030 року. Документ, що чинний на даний момент, був прийнятий ще у 2005 році, його дію було продовжено 5 разів, і він потребує значного коригування.
Олексій Король розповів, що робота над проєктом оновленої Програми – це ґрунтовні дослідження та аналіз території Києва на предмет ґрунтово-кліматичних умов та сформовано розподіл на 9 екотопів, які мають свої характерні умови для створення якісних інтенсивних зелених насаджень. Було проаналізовано сучасні передові підходи до агротехніки створення зелених насаджень в складних урбаністичних умовах. Визначено низку проблем, пов’язаних з веденням міського зеленого господарства, та надані рекомендації щодо шляхів їх вирішення. Сформовано перелік рекомендацій та підходів для розвитку зеленої зони столиці.
Це все покликано забезпечити збереження унікальної екосистема Києва та створити умови для створення нових зелених зон.