Сьогодні провели планові роботи з обстеження та лікування Липи Петра Могили

Липа Петра Могили – унікальне дерево для Києва та його екології, візитівка столиці та пам’ятка природи місцевого значення. Липа – аборигенна порода для міста, тобто притаманна нашій місцевості. Дереву більше 400 років, а за деякими даними навіть більше 500. Постійний моніторинг стану вікового дерева та лікування вже стали систематичними заходами.

Зазначимо, що у Києві є 141 об’єкт – пам’ятка природи, і 113 – це саме дерева або групи дерев. На балансі КО «Київзеленбуд» перебуває 41 такий об’єкт, що є частиною природно-заповідного фонду.

«Працівники наших підприємств, на чиєму балансі перебувають вікові дерева, постійно обстежують рослини, за необхідності проводять профілактичні та лікувальні заходи. Разом з тим, ми запрошуємо профільних фахівців, які спеціалізуються саме на догляді та лікуванні таких дерев. Це звична практика і для інших європейських країн», – пояснює генеральний директор КО «Київзеленбуд» Олексій Король.

Ігор Сінгер – біолог-дослідник, експерт  по стану рослин, фахівець з аплікації засобів захисту рослин. Він не вперше лікує липу Петра Могили. У листопаді-грудні 2018 року були проведені комплексні роботи з лікування та санітарно-формувальної обрізки. За його словами, щоб продовжити життя вікового дерева, це потрібно робити приблизно раз на два роки.

З метою оздоровлення дерева були обстежені, очищені та оброблені фунгіцидами порожнини під захисною сіткою. Виявлені інфекції дупел потребували «хірургічного лікування» – уражені місця зачищалися й також оброблялися. Після розмерзання землі буде проведено другий етап: апаратне аерування  кореневої системи дерева, ґрунтові ін’єкції фунгіцидів, добрив та стимуляторів.

Нагадаємо, 10 березня на розі вулиць Хрещатик та Прорізна лікували бузок. Незважаючи на те, що цей кущ не є пам’яткою природи, він унікальний – бузок прикрашає головну вулицю столиці вже пів століття.