У Голосіївському парку імені М. Рильського встановлено 13 будиночків для кажанів

На території Голосіївському парку імені М. Рильського встановлено 13 будиночків для кажанів – єдиних літаючих ссавців, більшість видів яких занесено до Червоної книги України.

Звичними місцями перебування кажанів є дупла та порожнини всередині дерев. Дослідження, які проводилися на замовлення КО «Київзеленбуд» у вересні-жовтні 2021 року, зафіксували, що у найбільш відвідуваній частині парку в нічний період можна спостерігати 5 видів кажанів. Будинки для кажанів або бет-бокси (bat box) допомагають зберегти  популяцію цих тварин.

Загалом у столиці заплановано у найближчий час встановити 50 таких будинків для рукокрилих. Кажанятники вже з’явилися також у парку Партизанської слави, парку «Нивки», на територіях київських лісопаркових господарств. Всі вони виготовлені майстрами районних УЗН та столичних ЛПГ. Будиночки кріплять до дерев на висоті близько 3 м, щоб хижаки не дісталися до них. Для закріплення бет-боксів використовують спеціальний дріт і бруски, які не пошкоджують кору дерев.

«Встановлення будиночків для кажанів, як і будиночків для качок, білок, влаштування мавританських газонів – це все покликано підтримувати біорізноманіття у столиці. У такий спосіб ми допомагаємо тваринам, птахам і комахам комфортно жити в мегаполісі. Разом з тим, підтримуємо продуктивність екосистем нашого міста, адже у кожного виду є своя ніша й роль в природі», – зазначає генеральний директор КО «Київзеленбуд» Олексій Король.

Нагадаємо, минулого року перед початком капітального ремонту північно-східної частини голосіївського парку імені М. Рильського було проведено обстеження території та проведено наукове дослідження щодо знаходження та стану перебування кажанів на ній. Фахівці Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Міндвокілля у експертному висновку зазначили, що територія парку використовується кажанами, як кормові стації, місця водопою і шляхи добових міграцій. Оскільки територія парку є місцем стаціонарної рекреації, тобто постійного перебування тут людей, є значні шумові подразники, для поліпшення умов перебування кажанів тут фахівці рекомендували влаштування спеціальних будиночків для кажанів.