У парку «Відрадний» продовжаться роботи з розчистки озера

У 2020 році передбачено кошти на продовження робіт з розчистки та благоустрою озера у парку «Відрадний» у Солом’янському районі. Сьогодні, 03.01.2020, заплановано запуск процедури відкритих торгів для визначення переможця на виконання відповідних робіт. Так, на цей рік заплановано:
1. Розчищення акваторії до проектної відмітки;
2. Улаштування зворотних фільтрів в пазухах шпунтів;
3. Влаштування протифільтраційної геомембрани;
4.  Навантаження геомембрани піщаним баластом;
5.  Демонтаж тимчасових перемичок;
6.  Демонтаж з’їзду/виїзду на територію акваторії;
7. Благоустрій території.
По завершенню цих робіт озеро буде здано в експлуатацію. За розрахунками фахівців, повне відновлення екосистеми водойми відбудеться протягом 2-3 років по завершенню будівельних робіт.


Нагадаємо, що роботи по об’єкту «Розчистка та благоустрій озера у парку «Відрадний» у Солом’янському районі» було розпочато наприкінці 2018 року.  Відповідно до Розпорядження КМДА від 11.07.2018 року № 1215 «Про забезпечення на 2018 рік природоохоронних заходів у місті Києві, перерозподіл видатків та передачу бюджетних призначень, передбачених Управлінню екології та природних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)», замовником робіт було визначено КО «Київзеленбуд».
Проєктна  документація розроблялась у 2017-2018 роках проєктною організацією ТОВ «Ріальто». Проект було розглянуто та погоджено Управлінням екології та природних ресурсів, Державним агентством водних ресурсів України та Департаментои містобудування та архітектури. Також проєктно-кошторисна документація пройшла комплексну будівельну експертизу за рівнем складності СС2 (розгляд технічної та технологічної частини проекту) та отримала позитивний експертний висновок. Кошторисна вартість об’єкту склала 68,109 млн. грн.
За результатами проведення процедури закупівлі, відповідно до вимог Закону України «Про публічні закупівлі» з використанням системи «PROZORRO», виконавцем робіт було визначено ТОВ «Будмонтажсервіс І», з яким уклали договір № 235/11 від 28.11.2018. У зв’язку з тим, що ПВР проєкту було передбачено етапність виконання робіт, договір було укладено на певні етапи на суму 42,240 млн. грн. Зокрема, документом було передбачено:
‌Зняття рослинного шару;
‌Влаштування з’їзду/виїзду на територію акваторії;
‌Улаштування тимчасових перемичок (дамб);
‌Монтаж шпунтової стінки із З/Б шпунта;
‌Монтаж шпунтової стінки з ПВХ шпунта; Влаштування шапкової балки;
‌Влаштування мембрани;
‌Розчищення акваторії до проектної відмітки.
У зв’язку із недофінансуванням коштів екологічного фонду у 2018 році, у КО «Київзеленбуд» виникла заборгованість перед підрядною організацією, внаслідок чого роботи було призупинено. У травні 2019 року було відновлено роботу на об’єкті. Враховуючи складні проєктні рішення та складну геологію ґрунтів засушливим літом (не було достатньо води для проведення робіт по замиванню), проєктною організацією вносились коригування проєкту, що призвело до подовження термінів виконання робіт. Виконання робіт було забезпечено відповідно до постанови КМУ № 903 від 11.07.2007 року про здійснення технічного та авторського нагляду. Авторським наглядом було внесено зміни в проєктну документацію по заповненню бетоном міжшпунтового простору між залізобетонним шпунтом та ПВХ шпунтом. Станом на 31.12.19 року, відповідно до проєкту, виконано роботи по замиванню 650 шт. залізобетонних шпунтів із 824 шт. та замито 1440 шт. ПВХ шпунтів із 1837 шт. Згідно з договором підряду, залишок невикористаних коштів складає 5,480 млн. грн., які по закінченню дії договору було повернено до бюджету.   Усвідомлюючи соціальну значимість об’єкту, а також вплив тривалих будівельних робіт на екосистему озера, КО «Київзеленбуд» було вжито необхідних заходів для найскорішого відновлення робіт. Всі необхідні матеріали для подальшого виконання  робіт (залізобетонний шпунт, ПВХ шпунт) закуплено та знаходяться на об’єкті.
З метою інформування громадськості, а також для ефективної координації спільних дій КО «Київзеленбуд» проведе робочу зустріч 10 січня 2020 року о 10:00 біля озера «Відрадний». Запрошуємо всіх бажаючих до конструктивного діалогу за участю представників КО «Київзеленбуд», Управління екології та природних ресурсів, КП УЗН Солом’янського району, проєктної організаці ТОВ «Ріальто», підрядника 2018-2019 ТОВ «Будмонтажсервіс І».