Відкрито тертю частину парку на Троєщині

Відкрито тертю частину парку з водними об’єктами вздовж просп. Романа Шухевича між вулицями Оноре де Бальзака та просп.  Маяковського на Троєщині.

Будівництво парку відбувалося у три етапи – по кількості водойм, що розташовані у парку. Загальна площа парку – 9,5848 га. Першу чергу було відкрито у жовтні 2018 року, другу – у червні 2020, третю заплановано  у серпні  2021.

Третя черга будівництва охопила територію площею – 4,4 га. У цій частині парку прокладено 3290 кв. м. прогулянкових доріжок з ФЕМ, 410 кв. м. – з піщаника, а також 1729 кв. м. велодоріжок. Встановлено нові лави й урни. Для освітлення території встановлено 68 опор з LED-світильниками. Також збудовано амфітеатр.

Родзинкою третьої черги є альтанка у кримськотатарському стилі висотою 7 м.  Підлога прикрашена мозаїкою діаметром 6 м. Альтанка має стрілоподібні арки, карнизи прикрашені ажурним декором в стилістиці кримськотатарської архітектури. Покриття сферичного куполу виконано з оригінальної сучасної бітумної черепиці, яка нагадує стару черепицю. Купол увінчує шпиль. Орнаменти для підлоги та декору розробляв заслужений майстер народної творчості України, кримськотатарський художник-кераміст Рустем Скибін.

Під час озеленення території використали рослини, які б нагадували рослинний світ Криму. Оскільки клімат столиці не підходить для кипарисів на відкритій місцевості, були обрані туї «Смарагд», підстрижені по формі кипарисів. Навколо стилізованої альтанки висаджениі живопліт із самшиту та кущі троянд чайно-гібридних та флорібунда різних відтінків червоного, жовтого та рожевого кольорів. Поміж троянд цвістиме перовскія лебедоносна, яка є альтернативною лаванди і квітне довший час. На сухих кам’янистих ґрунтах Криму росте також ріжкове дерево. Найбільше по формі крони та плодів його нагадує катальпа бігнонієвидна. А щоб схожість була більшою, підбирали дерева з відповідним розгалуженням гілок. Також у парку квітнутимуть гортензії мітловидні, скупмія шкіряста Royal Purple, магнолії. Крім того, на території біля третьої водойми парку на Троєщині з’явилися молоді клени, яблуні декоративні «Rudolf», верби білі, дерен, пухороплідник, спірея японська, різні види ялівцю. Було влаштовано майже 4 га газону.

Також біля третьої водойми встановлено оглядовий майданчик та вимостки для рибалок. Влаштовано поливо-зрошувальна систему протяжністю більше 7000 м. п. В рамках програми «Безпечна столиця» встановлено відеоспостереження.

Під час перших двох черг було влаштовано пішохідні та велосипедні доріжки з ФЕМ та фібробетону, встановлено лави та урни, освітлено територію та збудовано поливо-зрошувальну систему. За програмою «Безпечна столиця» встановлено відеоспостереження та сигнальні кнопки. У парку є дитячий майданчик, майданчики для занять воркауту, багатофункціональне спортивне поле, шаховий павільйон, майданчик для вигулу собак, альтанка та оглядовий майданчик на воді, вимостки для рибалок, сучасна громадська вбиральня із ручним розписом.