Запрошуємо до обговорення Правил догляду за кронами дерев у місті Києві

КО «Київзеленбуд» спільно із профільними експертами і науковцями розробило «Правила догляду за кронами дерев у місті Києві». Ці Правила розроблені з метою охорони та збереження зелених насаджень, утримання їх у здоровому стані, створення і формування декоративних, стійких до несприятливого міського середовища, насаджень.

Дерева – це наше багатство, здоров’я, комфорт і затишок. Доросле дерево здатне поглинути з ґрунту до 250 л води за добу і дати за рік 113 кг кисню. Крона дерев захищає ґрунт від прямого дощу, а корені – від ерозії. Температура під деревами в міських умовах може бути вдвічі нижчою. І звісно, дерева – це окраса міста. А найкращий догляд за деревом – це правильна обрізка

Запрошуємо усіх долучитися до обговорення документа, що допоможе зберегти наше зелене багатство. Ознайомитися із документом можна за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1KM2uK7cRdCP4wPAnCiQ7i1rHwnyLM6zZ/view?usp=sharing

Якщо маєте конструктивні та обґрунтовані пропозиції, надсилайте їх на пошту [email protected] до 19 серпня 2021. 

  • Зараз діють Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 № 105, які не враховують сучасні технології і підходи в сфері садово-паркового будівництва, не передбачають технічні тонкощі здійснення важливих робіт по догляду за зеленими насадженнями і не мають детально прописаних методів догляду за кроною дерев.
  • «Правила догляду за кронами дерев у м. Києва» розроблені на основі чинної нормативно-правової бази, на підставі наукових розробок та рекомендаційних матеріалів німецьких науково-дослідних розробок з ландшафтного розвитку і будівництва.
  • «Правила» деталізовані, структуровані, мають розбивку по видовому складу дерев та ступеням їх обрізки.
  • Документ має декілька складових:
    • професійну – рекомендації з малюнками, яким чином правильно проводити обрізку; 
    • юридичну – вводяться поняття і терміни, визначається унормований порядок ведення робіт, і відповідальність за невиконання цих правил.
  • «Правила» передбачають введення документів, які балансоутримувач зелених насаджень отримуватиме після проведення обстежень. У документі будуть прописані результати обстеження та рішення про вжиття заходів.
  • Передбачається прийняття відповідного нормативного акту Київською міською радою.