Київ – це 128 парків та 655 скверів. Парк «Перемога» –  одне з найулюбленіших місць відпочинку киян та гостей столиці. Це місце емоцій та неймовірних вражень!

«Перемога» – це понад 66 га соснового лісу з парковими алеями, декоративним озером, атракціонами, спортивними та сучасними дитячими майданчиками, серед яких є перший з громадським батутом.

Родзинка парку – безліч унікальних арт-об’єктів: еко-диван, японський куточок, парасолька, залізні дерева, лави у вигляді великих літер назви парку, гра «хрестики-нулики», хамелеон та черепашка-габіон.

Заряджайтеся емоціями та враженнями – приходьте на прогулянку парком «Перемога»!

 


КО «Київзеленбуд» – це майже 32 тисячі гектарів лісових територій. А ви знали, що значна частина площ висаджена вручну?
 
Ліс починається з насінини, яку працівники лісопаркових господарств міста висівають і вирощують на територіях своїх розсадників. Робота на розсаднику починається з весни і закінчується лише пізно восени. Працівники піклуються про рослинку, починаючи від перших сходів насіння: поливають, вносять добрива, прополюють, захищають від сонячних опіків, що дозволяє отримати сильні та здорові сіянці. Також практикують вирощування рослин у дерев’яних коробах. Через рік-два сіянці висаджують на постійне місце, де надалі зеленітиме молодий ліс. Все власними силами.
 
Сіянці вирощені на розсаднику підприємства адаптовані до кліматичних умов та місця зростання, що дає високий відсоток приживлюваності.
 
Тільки торік в міських лісах висадили понад 321 тисячу сіянців та заліснили 13,5 га лісових площ. Переважно це сосна, дуб, ялина, клен і липа.
Усі деталі про те, як вирощують ліс – у сюжеті нижче.

 


Київ – це 128 парків та 655 скверів. Парк «Наталка» – один із найсучасніших парків столиці! Щодня «Наталка» об’єднує тисячі людей з різних куточків Києва.

У парку:

  • дитячі майданчики;
  • великі спортивні зони, призначені як для професійних тренувань, так і для підтримки здорового способу життя;
  • комфортні доріжки для піших та велопрогулянок;
  • зручні простори, що дають змогу відпочити, побути наодинці з природою.

«Наталка» – це сад, це колекція декоративних рослин, місце сили та відпочинку.

З м’ячем чи велосипедом, книгою чи кавою, друзями чи наодинці – завітайте до парку «Наталка»!


Із початку 2024 року комунальні підприємства по утриманню зелених насаджень Києва висадили більше 3,5 тисяч дерев, понад 33 тисячі кущів та майже 4 мільйони квітів. Про це повідомляє заступник голови КМДА зі здійснення самоврядних повноважень Володимир Прокопів. 

«Попри війну та складні умови, наші комунальні підприємства продовжують працювати над озелененням Києва. Майже 4 мільйони нових квітів, понад 33 тисячі кущів та 3,5 тисячі дерев – це не лише про стійкий розвиток міста. Регулярне озеленення – наш внесок у адаптацію до зміни клімату. В умовах глобального потепління зелені насадження стають нашими союзниками у створенні комфортного міського середовища. Ми вдячні працівникам комунальних підприємств, які незважаючи на всі труднощі роблять Київ зеленішим і красивішим», – сказав Володимир Прокопів.

За словами директора Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександра Возного, серед дерев озеленювачі надають перевагу кленам, липам, платанам і гіпоалергенним тополям, які добре себе зарекомендували в умовах міста. 

«Наші комунальні підприємства завжди ретельно вибирають види, що найкраще адаптуються до міських умов. Але посадити дерево – це лише початок. Ми впроваджуємо інноваційні методи догляду, які сприяють приживлюваності та стійкому росту молодих дерев. Минулий рік довів результативність спеціальних поливних систем – торб для поливу. Завдяки ним дерева краще ростуть, у них яскравіше листя та загалом вони мають більш здоровий вигляд. Таких торбинок у Києві вже понад 1,5 тисячі, і за потреби їх кількість будемо збільшувати», – прокоментував Олександр Возний.

Як раніше зазначав генеральний директор КО “Київзеленбуд” Юрій Бахмат, використання таких спеціальних мішків заощаджує до 65% води порівняно зі звичайним поливом.

Нагадуємо, що в 2024 році в Києві збільшили кількість ділянок із декоративними луками та ділянками без скошування. Так, натуральний ріст різнотрав’я передбачений на 39 локаціях, а ще на 17 використано суміші трав декоративних луків. 


Київ – це 128 парків та 655 скверів. Парк «Партизанської слави» – один з найбільш популярних парків столиці. Його візитівка – найвищий світло-пішохідний фонтан в Україні.

Щодня парк відвідують від 8000 до 25000 жителів та гостей столиці. На території площею 115 га  кожен знаходить свій вид відпочинку. Тут є літній кінотеатр, футбольний стадіон, стежка здоров’я, дитячі та спортивні майданчики.  Також можна провести час біля озер. Їх у парку «Партизанської слави» – три.

Територія зеленої зони за функціональним призначенням умовно може бути розподілена на зони:

  1. активного відпочинку, де розташований зелений театр, стадіон;
  2. для відпочинку дітей, територія з дитячими майданчиками;
  3. тихого відпочинку.

Чекаємо і вас на погулянку парком «Партизанської слави»!

 


У Києві утримується надзвичайний рівень пожежної небезпеки. Лісопаркові господарства, що входять до складу КО «Київзеленбуд», продовжують комплекс заходів щодо недопущення займань у природних екосистемах. Про це повідомив генеральний директор комунального об’єднання Юрій Бахмат.

За його словами, працівники ЛПГ ліквідують стихійні звалища, встановлюють шлагбауми, облаштовують мінералізовані смуги навколо найбільш пожежонебезпечних ділянок лісу.

«Працівники лісопаркових господарств проводять профілактичні роботи, спрямовані на недопущення лісових пожеж, своєчасну їх локалізацію та ліквідацію. Із початку року навколо найбільш пожежонебезпечних ділянок лісу проведено відновлення мережі мінералізованих смуг протяжністю майже 2 000 кілометрів. Це дозволить запобігти можливому розповсюдженню вогню. Також перекрито 85 лісових доріг. Зазначу, що вся протипожежна техніка та обладнання в лісопаркових господарств – у повній технічній готовності», – повідомив Юрій Бахмат.

Задля швидкого реагування на займання всі лісопаркові господарства використовують камери відеоспостереження. Також здійснюється патрулювання території.

«У період високої пожежної небезпеки лісова охорона здійснює моніторинг, патрулюючи ліси, зокрема найбільш пожежонебезпечні лісові ділянки. Також ведеться відеонагляд з пожежно-спостережних веж», – додав Юрій Бахмат.

Також від початку літнього сезону вже провели 13 рейдів із залученням представників ДСНС України у м. Києві та Нацполіції. Крім того, на всіх балансових територіях лісопаркових господарств встановили майже 200 інформаційних табличок на протипожежну тематику.

Нагадуємо, що згідно з розпорядженням Київського міського голови, у столиці діє заборона відвідування лісів в умовах воєнного стану.

 


У парках, скверах і на центральних вулицях Києва встановлюють додаткові рамки-розпилювачі води для охолодження в літню спеку. Про це повідомив заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Володимир Прокопів.

«За прогнозом синоптиків, у найближчі дні в Києві утримається надзвичайно висока температура. Маємо запит від киян на додаткові заходи боротьби зі спекою. Зокрема, було прийнято рішення встановити додаткові рамки-розпилювачі води. Ми розуміємо, що в умовах тривалої спеки навіть така проста річ, як можливість освіжитися, може значно покращити самопочуття. Користуючись нагодою, хочу закликати киян бути уважними до свого здоров’я у спекотні дні, пити більше води та уникати тривалого перебування на сонці», – прокоментував Володимир Прокопів. 

За словами директора Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександра Возного, рамки-розпилювачі виготовляють власними силами комунальних підприємств по утриманню зелених насаджень Києва.

«Механізм роботи таких рамок дуже простий: вода розпилюється з форсунок, встановлених на рамці. Під час сильної спеки люди можуть пройти крізь рамку або поруч, щоб трішки освіжитись. На додачу до вже встановлених раніше 19 рамок спеціалісти наших КП УЗН встановили ще 12 додаткових. За потреби будемо збільшувати кількість таких локацій», – сказав Олександр Возний.

Своєю чергою КО «Київзеленбуд» закликає киян дбайливо ставитися до цього обладнання і не псувати його.

Перелік локацій, на яких встановлюють рамки-розпилювачі води

Голосіївський район:

  • парк ім. Максима Рильського.

Дарницький район:

  • парк «Позняки»; 
  • сквер на вулиці Олександра Кошиця;
  • парк імені воїнів-інтернаціоналістів.

Деснянський район:

  • парк «Деснянський»;
  • парк з водними об’єктами вздовж проспекту Романа Шухевича;
  • парк «Фестивальний»;
  • сквер ім. Вʼячеслава Веремія.

Дніпровський район:

  • парк «Перемога»;
  • парк «Аврора»; 
  • парк біля озера Тельбін;
  • парк біля будинку культури ДВРЗ.

Оболонський район:

  • сквер на розі проспекту Оболонського та вулиці Левка Лук’яненка;
  • парк «Наталка».

Печерський район:

  • бульвар Лесі Українки (бульварна частина, 2 одиниці); 
  • парк «Слави» (2 одиниці).

Подільський район:

  • Куренівський парк; 
  • сквер на площі Щекавицькій;
  • сквер № 1, Контрактова площа.

Святошинський район:

  • парк «Совки»;
  • парк «Інтернаціональний»;
  • бульвар Академіка Вернадського.

Солом’янський район:

  • парк «Відрадний»;
  • парк імені Миколи Зерова;
  • парк «Орлятко»;
  • сквер спортсменів-Захисників України на вулиці Сергія Берегового.

Шевченківський район:

  • вулиця Хрещатик (бульварна частина);
  • парк «Веселка»;
  • парк ім. Т.Г. Шевченка.

 


Парк “Відрадний”площею понад 15 га розташований між вулицями Академіка Шалімова та Михайла Донця. Його відкрили ще у 1971 році. До цього часу «Відрадний» є улюбленим місцем відпочинку жителів району.

Тут є всі умови як для спокійних прогулянок, так і активного відпочинку: дитячі та спортивні майданчики, поле для міні-футболу, велодоріжка.

На території парку є найдовший мурал історичної тематики, який увійшов до Національного реєстру рекордів України. Його довжина – 77,1 метра, максимальна висота – 2,87 метра. Також на побутовій будівлі парку створено мурал, на якому зображений  легендарний собака-сапер «Пес Патрон».

В рамках реалізації міського проєкту «Квітучі магніти», започаткованого Департаментом захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА, у «Відрадному» створено наступні локації:

– алея сакур;

– алея гортензій;  

– трояндові арки.  

Довжина кожної з алей сягає понад 100 метрів.

Відчуйте атмосферу парку «Відрадний» – завітайте на прогулянки!


У столичних парках, скверах та центральних вулицях міста встановлюють рамки-розпилювачі води для охолодження у літню спеку. Про це повідомив генеральний директор КО «Київзеленбуд» Юрій Бахмат.  За його словами, цього літа передбачено 19 локацій з рамками для охолодження.

«Для того, аби жителі столиці відчували себе більш комфортно під час прогулянок у нинішню спеку, наші районні комунальні підприємства по утриманню зелених насаджень облаштовують рамки-розпилювачі води для охолодження. Люди можуть проходити крізь рамку або ж поруч, аби трішки врятуватися від високої температури повітря. Працюватимуть рамки до закінчення літнього сезону в активні сонячні дні», – зазначив Юрій Бахмат. 

 

Перелік локацій на яких встановлюють рамки-розпилювачі води.

 

Голосіївський район:

  • парк імені Максима Рильського.

Дарницький район:

  • парк «Позняки», сквер по вулиці Кошиця.

Деснянський район:

  • парк «Деснянський», парк з водними об’єктами вздовж проспекту Романа Шухевича.

Дніпровський район:

  • парк «Перемога», парк «Аврора», парк біля озера Тельбін.

Оболонський район:

  • сквер на розі проспекту Оболонського-вулиці Левка Лук’яненка.

Печерський район:

  • бульвар Лесі Українки (бульварна частина), парк “Слави”.

Подільський район:

  • Куренівський парк, сквер на площі Щекавицька.

Святошинський район:

  • парк “Совки”, парк “Інтернаціональний”.

Солом’янський район:

  • парк «Відрадний», парк імені Миколи Зерова, сквер спортсменів-захисників України на вулиці Сергія Берегового.

Шевченківський район:

  • вулиця Хрещатик (бульварна частина).


Парк з водними об’єктами вздовж проспекту Романа Шухевича став родзинкою Деснянського району. Новий унікальний парк, створений у 2018-2021 роках, площею у 9,5 га, об’єднує сотні людей щодня. Тут спортивні та дитячі майданчики, футбольне поле, шаховий павільйон, оглядові майданчики та зони для вигулу собак.

У парку висаджено тисячі квітів та створено лавандове поле площею 450 м2.. Облаштовано перший у районі дощовий садок.

Парк обладнаний відеоспостереженням та тривожною кнопкою, що робить його не лише красивим, але й безпечним.

Переконайтеся в унікальності парку – завітайте на прогулянку!

1 2 3 98