Київ – це 128 парків та 655 скверів. Парк «Перемога» –  одне з найулюбленіших місць відпочинку киян та гостей столиці. Це місце емоцій та неймовірних вражень!

«Перемога» – це понад 66 га соснового лісу з парковими алеями, декоративним озером, атракціонами, спортивними та сучасними дитячими майданчиками, серед яких є перший з громадським батутом.

Родзинка парку – безліч унікальних арт-об’єктів: еко-диван, японський куточок, парасолька, залізні дерева, лави у вигляді великих літер назви парку, гра «хрестики-нулики», хамелеон та черепашка-габіон.

Заряджайтеся емоціями та враженнями – приходьте на прогулянку парком «Перемога»!

 


КО «Київзеленбуд» – це майже 32 тисячі гектарів лісових територій. А ви знали, що значна частина площ висаджена вручну?
 
Ліс починається з насінини, яку працівники лісопаркових господарств міста висівають і вирощують на територіях своїх розсадників. Робота на розсаднику починається з весни і закінчується лише пізно восени. Працівники піклуються про рослинку, починаючи від перших сходів насіння: поливають, вносять добрива, прополюють, захищають від сонячних опіків, що дозволяє отримати сильні та здорові сіянці. Також практикують вирощування рослин у дерев’яних коробах. Через рік-два сіянці висаджують на постійне місце, де надалі зеленітиме молодий ліс. Все власними силами.
 
Сіянці вирощені на розсаднику підприємства адаптовані до кліматичних умов та місця зростання, що дає високий відсоток приживлюваності.
 
Тільки торік в міських лісах висадили понад 321 тисячу сіянців та заліснили 13,5 га лісових площ. Переважно це сосна, дуб, ялина, клен і липа.
Усі деталі про те, як вирощують ліс – у сюжеті нижче.

 


Київ – це 128 парків та 655 скверів. Парк «Наталка» – один із найсучасніших парків столиці! Щодня «Наталка» об’єднує тисячі людей з різних куточків Києва.

У парку:

  • дитячі майданчики;
  • великі спортивні зони, призначені як для професійних тренувань, так і для підтримки здорового способу життя;
  • комфортні доріжки для піших та велопрогулянок;
  • зручні простори, що дають змогу відпочити, побути наодинці з природою.

«Наталка» – це сад, це колекція декоративних рослин, місце сили та відпочинку.

З м’ячем чи велосипедом, книгою чи кавою, друзями чи наодинці – завітайте до парку «Наталка»!


Київ – це 128 парків та 655 скверів. Парк «Партизанської слави» – один з найбільш популярних парків столиці. Його візитівка – найвищий світло-пішохідний фонтан в Україні.

Щодня парк відвідують від 8000 до 25000 жителів та гостей столиці. На території площею 115 га  кожен знаходить свій вид відпочинку. Тут є літній кінотеатр, футбольний стадіон, стежка здоров’я, дитячі та спортивні майданчики.  Також можна провести час біля озер. Їх у парку «Партизанської слави» – три.

Територія зеленої зони за функціональним призначенням умовно може бути розподілена на зони:

  1. активного відпочинку, де розташований зелений театр, стадіон;
  2. для відпочинку дітей, територія з дитячими майданчиками;
  3. тихого відпочинку.

Чекаємо і вас на погулянку парком «Партизанської слави»!

 


У Києві утримується надзвичайний рівень пожежної небезпеки. Лісопаркові господарства, що входять до складу КО «Київзеленбуд», продовжують комплекс заходів щодо недопущення займань у природних екосистемах. Про це повідомив генеральний директор комунального об’єднання Юрій Бахмат.

За його словами, працівники ЛПГ ліквідують стихійні звалища, встановлюють шлагбауми, облаштовують мінералізовані смуги навколо найбільш пожежонебезпечних ділянок лісу.

«Працівники лісопаркових господарств проводять профілактичні роботи, спрямовані на недопущення лісових пожеж, своєчасну їх локалізацію та ліквідацію. Із початку року навколо найбільш пожежонебезпечних ділянок лісу проведено відновлення мережі мінералізованих смуг протяжністю майже 2 000 кілометрів. Це дозволить запобігти можливому розповсюдженню вогню. Також перекрито 85 лісових доріг. Зазначу, що вся протипожежна техніка та обладнання в лісопаркових господарств – у повній технічній готовності», – повідомив Юрій Бахмат.

Задля швидкого реагування на займання всі лісопаркові господарства використовують камери відеоспостереження. Також здійснюється патрулювання території.

«У період високої пожежної небезпеки лісова охорона здійснює моніторинг, патрулюючи ліси, зокрема найбільш пожежонебезпечні лісові ділянки. Також ведеться відеонагляд з пожежно-спостережних веж», – додав Юрій Бахмат.

Також від початку літнього сезону вже провели 13 рейдів із залученням представників ДСНС України у м. Києві та Нацполіції. Крім того, на всіх балансових територіях лісопаркових господарств встановили майже 200 інформаційних табличок на протипожежну тематику.

Нагадуємо, що згідно з розпорядженням Київського міського голови, у столиці діє заборона відвідування лісів в умовах воєнного стану.

 


Парк “Відрадний”площею понад 15 га розташований між вулицями Академіка Шалімова та Михайла Донця. Його відкрили ще у 1971 році. До цього часу «Відрадний» є улюбленим місцем відпочинку жителів району.

Тут є всі умови як для спокійних прогулянок, так і активного відпочинку: дитячі та спортивні майданчики, поле для міні-футболу, велодоріжка.

На території парку є найдовший мурал історичної тематики, який увійшов до Національного реєстру рекордів України. Його довжина – 77,1 метра, максимальна висота – 2,87 метра. Також на побутовій будівлі парку створено мурал, на якому зображений  легендарний собака-сапер «Пес Патрон».

В рамках реалізації міського проєкту «Квітучі магніти», започаткованого Департаментом захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА, у «Відрадному» створено наступні локації:

– алея сакур;

– алея гортензій;  

– трояндові арки.  

Довжина кожної з алей сягає понад 100 метрів.

Відчуйте атмосферу парку «Відрадний» – завітайте на прогулянки!


У столичних парках, скверах та центральних вулицях міста встановлюють рамки-розпилювачі води для охолодження у літню спеку. Про це повідомив генеральний директор КО «Київзеленбуд» Юрій Бахмат.  За його словами, цього літа передбачено 19 локацій з рамками для охолодження.

«Для того, аби жителі столиці відчували себе більш комфортно під час прогулянок у нинішню спеку, наші районні комунальні підприємства по утриманню зелених насаджень облаштовують рамки-розпилювачі води для охолодження. Люди можуть проходити крізь рамку або ж поруч, аби трішки врятуватися від високої температури повітря. Працюватимуть рамки до закінчення літнього сезону в активні сонячні дні», – зазначив Юрій Бахмат. 

 

Перелік локацій на яких встановлюють рамки-розпилювачі води.

 

Голосіївський район:

  • парк імені Максима Рильського.

Дарницький район:

  • парк «Позняки», сквер по вулиці Кошиця.

Деснянський район:

  • парк «Деснянський», парк з водними об’єктами вздовж проспекту Романа Шухевича.

Дніпровський район:

  • парк «Перемога», парк «Аврора», парк біля озера Тельбін.

Оболонський район:

  • сквер на розі проспекту Оболонського-вулиці Левка Лук’яненка.

Печерський район:

  • бульвар Лесі Українки (бульварна частина), парк “Слави”.

Подільський район:

  • Куренівський парк, сквер на площі Щекавицька.

Святошинський район:

  • парк “Совки”, парк “Інтернаціональний”.

Солом’янський район:

  • парк «Відрадний», парк імені Миколи Зерова, сквер спортсменів-захисників України на вулиці Сергія Берегового.

Шевченківський район:

  • вулиця Хрещатик (бульварна частина).


Парк з водними об’єктами вздовж проспекту Романа Шухевича став родзинкою Деснянського району. Новий унікальний парк, створений у 2018-2021 роках, площею у 9,5 га, об’єднує сотні людей щодня. Тут спортивні та дитячі майданчики, футбольне поле, шаховий павільйон, оглядові майданчики та зони для вигулу собак.

У парку висаджено тисячі квітів та створено лавандове поле площею 450 м2.. Облаштовано перший у районі дощовий садок.

Парк обладнаний відеоспостереженням та тривожною кнопкою, що робить його не лише красивим, але й безпечним.

Переконайтеся в унікальності парку – завітайте на прогулянку!


У парках та скверах столиці вже почали встановлювати мішки для поливу молодих дерев.  Це спеціальні 85-літрові торбини, які кріплять навколо стовбура та наповнюють водою, що дозволяє підтримувати рівень вологості ґрунту та сприяє кращому росту рослин.  

Система працює за принципом крапельного поливу. Набрана в мішок вода поступово і рівномірно зволожує пристовбурні кола дерева. Відтак рослини отримають саме стільки вологи, скільки їм потрібно для здорового зростання.

Спеціальний матеріал, з якого виготовлені торбини, не дає перегріватися воді та забезпечує деревам оптимальну температуру поливу.

«Минулого року мішки для поливу було встановлено в рамках пілотного проєкту. І це дало позитивний ефект: молоді дерева демонстрували кращий ріст, яскравіше забарвлення та мали більш здоровий вигляд. Тому цього літа ми плануємо розширити проєкт на всі райони столиці. Мішки для поливу можна буде побачити у зелених зонах в різних куточках міста», – зазначив генеральний директор КО «Київзеленбуд» Юрій Бахмат.

Використання спеціальних мішків заощаджує до 65% води порівняно зі звичайним поливом.

 


Вчора, 19 травня, відбулася презентація для громадськості концепції відновлення скверу на розі вул. Володимира Винниченка та Павлівської, що біля Республіканської клінічної лікарні МОЗ України.

Як повідомлялося раніше, цього року під час капремонтів парків та скверів КО «Київзеленбуд»  максимально враховує вимоги доступності для маломобільних груп населення. Розпочали із зелених зон, які знаходяться в безпосередній близькості до медичних закладів, щоб люди, які проходять лікування та реабілітацію, могли без перешкод пересуватися парками та скверами.

Відтак, у сквері на розі вул. Володимира Винниченка та Павлівської планується облаштування пандусів та сходів з поручнями з обох сторін, замощення доріжок безшовним фемом, що дозволить безбар’єрному пересуванню, встановлення тренувального майданчика для фізіотерапії з різним типом покриттів та перепадом висоти, оновлення дитячого майданчика з додаванням елементів інклюзії, оновлення лав, в тому числі з тримачами для милиць, створення зони з ароматравами та дощовий сад.  Також планується полив по усій території скверу. Передбачено відеонагляд.

Для домашніх улюбленців облаштують два огороджені майданчики для вигулу собак, для великих та малих порід.

При проєктуванні капремонту об’єкта буде максимально враховано ідентичність скверу та збережено зелені насадження.

Дякуємо експертам та консультантам з Superhumans Center за співпрацю та координацію на кожному етапі робіт щодо безбар’єрності.

 

Superhumans Center – це сучасний центр з протезування, реконструктивної хірургії, реабілітації та психологічної підтримки постраждалих від війни дорослих і дітей. У березні 2024 року Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА підписав меморандум про взаєморозуміння з Superhumans Center, що допоможе зробити міські зелені зони ще більш комфортними та доступними.

1 2 3 15