Партизанський дуб

Ботанічна пам’ятка природи місцевого значення «Партизанський дуб», оголошена рішенням Київської міської ради від 28.12.2004 № 1061/2471.

Місце розташування: Солом’янський район, вул. Братів Зерових, 1. Землекористувачем є КП УЗН Солом’янського району. Об’єкт являє собою дерево дуба звичайного віком понад 300 років. Висота дерева близько 25 м, обхват стовбура на висоті 1,3 м від землі 3,4 м, обхват стовбура в комлевій частині 4,5 м.

На виконання рішення Київської міської ради від 25.05.2023 № 6461/6502 «Про затвердження переліку природоохоронних заходів у місті Києві, що фінансуватимуться з Київського міського фонду охорони навколишнього природного середовища у 2023 році», розпорядження Київської міської військової адміністрації від 14.08.2023 № 597 «Про забезпечення виконання у 2023 році природоохоронних заходів у місті Києві» та відповідно до Звіту з виконання науково-технічної роботи «Технологічні карти на виконання робіт з лікування вікових дерев, що мають статус об’єкта природно-заповідного фонду, підготовленого Національним ботанічним садом імені М.М.Гришка НАН України, КО «Київзеленбуд» проведено наступні заходи з лікування дерева та підтримання стану об’єкта природно-заповідного фонду:

  • санітарна обрізка крони – видалення сухих, ушкоджених і тих що перетинаються гілок (орієнтовно до 10% від загального об’єму);
  • відкриття засипаної будівельним сміттям кореневої шийки дерева;
  • мульчування прілою дерев’яною щепою з метою покращення режиму аерації, зволоження та розвитку ґрунтової фауни;
  • коригування зрізів гілок, що були проведені в попередні роки з метою їх кращого заростання.