Боротьба з амброзією: в Києві почали оброблення ділянок, на яких виявили небезпечний алергенний бур’ян

У Києві проводять комплекс заходів для ліквідації вогнищ небезпечного карантинного бур’яну, – амброзії полинолистої. Йдеться про територію загальною площею близько 170 га. Про це повідомив директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний.

«Як відомо, пилок амброзії належить до найагресивніших алергенів. Він здатний провокувати нежить, кашель, сльозотечу, свербіж, головні болі та навіть астматичні прояви. Тому зараз, напередодні цвітіння амброзії, місто розпочинає оброблення територій, де виявили цю небезпечну рослину. Оброблення проводиться спеціальним препаратом на основі природного мінералу бішофіт, після дії якого амброзія в’яне, її пилок стає стерильним, тобто не викликає алергії», – зазначив Олександр Возний.

За його словами, препарат, що застосовується, безпечний для здоров’я та життя людей і тварин, не здійснює негативного впливу на навколишнє середовище, не утворює токсичних сполук у повітряному середовищі та стічних водах у присутності інших речовин.

Водночас, як повідомив генеральний директор КО «Київзеленбуд» Юрій Бахмат,  окрім оброблення спеціальним препаратом зелених зон, районні комунальні підприємства по утриманню зелених насаджень та лісопаркові господарства, що входять до складу КО «Київзеленбуд», скошують алерген. А на невеликих ділянках виривають із коренем.

«КП УЗН та лісопаркові господарства комплексно борються з карантинною рослиною на балансових територіях. Зокрема, скошують і виривають амброзію з коренем. Працівники комунальних підприємств постійно обстежують підпорядковані території для виявлення вогнищ амброзії та їхньої першочергової ліквідації», – додав Юрій Бахмат.

 

Довідково. 

Амброзія полинолиста – однорічна рослина, що може досягати висоти до 2 метрів. Вона має характерні розсічені листя та дрібні зеленуваті квіти, що утворюють суцвіття-колоски. Амброзія розмножується насінням, яке здатне зберігати життєздатність у ґрунті від 5 до 40 років. Одна рослина амброзії може виробити до 50 тисяч насінин за один сезон. Насіння поширюється вітром, водою, а також тваринами і людьми (на транспортних засобах, взутті тощо).