Дерева Національного Заповідника «Києво-Печерська Лавра» обстежили арботомом

Близько 20 дерев на території  Національного Заповідника «Києво-Печерська Лавра» обстежили за допомогою арботома. Серед них каштани, клени, ясени та липи.

Всі ці дерева вже доволі поважного віку, їм не один десяток років. А трьом каштанам, які є пам’ятками природи місцевого значення, за деякими даними, близько 200. Крім того, всі вони ростуть у найбільш відвідуваних місцях, а відтак виникає також питання безпеки гостей та працівників Музею.

Обстеження  дерев за допомогою арботома – це сучасна діагностика стану рослини.

Арботом – це імпульсний томограф, який показує дерево зсередини. Принцип дії приладу заснований на вимірюванні часу проходження звукових імпульсів через різні ділянки стовбура дерева. Стовбурові гнилі знижують щільність деревини, і прилад виявляє такі ділянки, дає змогу отримати цілісну картину поширення гнилі по стовбуру.

Спеціальне програмне забезпечення розраховує вимірювані параметри і відображає їх на моніторі у вигляді кольорового графічного зображення:

  • внутрішні пошкодження, зони розпаду і порушення цілісності деревини, а також механічно відокремлені частини матеріалу, виділяються на зображенні в червоному кольорі,
  • здорова і неушкоджена деревина зображується зеленим кольором.

Дані, отримані за допомогою арботома, допоможуть Ігорю Сінгеру, біологу-досліднику та експерту по стану рослин, скласти план лікування для кожного дерева.  

Дякуємо адміністрації Національного Заповідника «Києво-Печерська Лавра» за відповідальне ставлення до догляду за деревами. Це допомагає зберегти дерева й продовжити їх вік.