Київські гортензії

Ви знали, що на Русанівській набережній квітне алея гортензій довжиною майже 1000 м? У 2022 році тут висадили 458 кущів, а цього року – ще 160.

Все частіше гортензії використовуються в озелененні  парків та скверів. У парку з водними об’єктами вздовж просп. Шухевича вони прикрашають територію біля кримськотатарської альтанки. У самому центрі столиці на Володимирському проїзді № 2 були висаджені 130 кущів вздовж доріжок, створюючи квітучі коридори. У парку «Відрадний» 72 гортензії, подаровані меценатами, стали окрасою центральної алеї. І таких локацій у Києві чимало.

Ці кущі з пишними суцвіттями – невибагливі в утриманні і стійкі до морозів. Проте слід враховувати, що кущам все ж потрібне сонце хоча б протягом частини доби, проте не бажані постійні прямі промені. За різними даними, у природі налічують до 80 видів цієї рослини. Гортензії можуть бути й невисокими чагарниками 50 см, а можуть сягати й 2,5 м.

Залежно від сортів, гортензії починають квітувати у липні-серпні і аж до вересня-жовтня. Цікаво, що забарвлення самих квітів може змінюватися протягом цвітіння, а також залежить від складу й кислотності ґрунту. Так, для білих потрібен нейтральний ґрунт, бузковим або рожевим – трохи підлужений, а сині ростимуть на кислому.