На Подолі створено ділянку з луговими травами та квітами

За ініціативи Посольства Королівства Нідерландів в Україні у сквері № 1 на Контрактовій площі посіяно ділянку з луговими травами та квітами. У такий спосіб дипломатичне представництво підтримує КО Київзеленбуд у створенні ділянок з дикоросами в різних районах Києва.

«Я живу в Києві вже 4 роки, за цей час ми зіштовхнулися з карантином, повномасштабним вторгненням та обстрілами. І незважаючи на це, Київ залишається дуже зеленим та квітучим містом, – розповідає Посол Королівства Нідерландів в Україні Йеннес де Мол.  – Але навіть живучи серед квітучих міських клумб з декоративними рослинами, людям властиво прагнути до природи. Тому цим нашим експериментом ми створюємо такий простір у місті. А Контрактова площа – це популярне місце як в робочі дні, так і у вихідні. Крім того, я зможу особисто навідуватися сюди чи спостерігати за нашою клумбою з вікна мого кабінету».

Так, на експериментальній ділянці площею близько 70 кв. м посіяно багаторічні квіти, період цвітіння яких липень-жовтень. За необхідності навесні наступного року буде досіяно ще суміші польових квітів.

Подібні ділянки з дикоросами приваблюють корисних комах, птахів та інших представників фауни міста. У такий спосіб можна підтримувати біорізноманіття у межах міста.

У Нідерландах вже тривалий час впроваджуються проекти по збереженню та відновленню природніх територій в межах населених пунктів. Тож у Посольстві сподіваються, що цю практику згодом підтримають й інші міста та селища України, а відтак сталі екологічні проєкти стануть новим етапом співробітництва наших держав.

Нагадаємо, у 2021 році за підтримки Нідерландів у парку «Веселка» в Шевченківському районі були висаджені масиви з багаторічників. Загалом 13 тисяч рослин на 1000 кв. м. Рослини підбиралися не лише відповідно до місцевості, а й за різними періодами цвітіння. До речі, цього року саме тут був встановлений перший будинок (готель) для комах.