Позбутися лісових пожеж можна буде лише тоді, коли люди почнуть дотримуватися правил

Знаєте, як горить ліс? Вогонь швидко рухається, безжально спалюючи все на своєму шляху, не даючи шансу вижити ні рослинам, ні тваринам.

З початку року на територіях київських лісів було виявлено 77 загорянь на загальній площі 26,2 га. З них 42 випадки сталися вже у квітні – за перші 8 днів згоріло 11 га лісу. Наймасштабнішою стала пожежа у Білодібровному лісництві, горіло 1,5 га з торф’яними ґрунтами біля «Болота Ковпит».  За аналогічний період 2019 року було ліквідовано 10 пожеж на загальній 2 га, до квітня жодних загорянь не було.

Ліквідація 77 пожеж на площі 26 га – це витрати від 120 до 150 тис. грн., які можна було вкласти у розвиток лісу.

В. о. генерального директора КО «Київзеленбуд» Олексій Король зазначає: «Столичні ліси – це 85% соснових насаджень, які ростуть на сухих ґрунтах. Сосна дуже швидко згорає, а щоб ліс відновився потрібно 30-40 років. Лісопаркові господарства, що входять до КО «Київзеленбуд», постійно працюють над тим, щоб мінімізувати кількість пожеж: влаштовують мінералізовані смуги, встановлюють інформаційні щити, створюють зони відпочинку, де можна розводити багаття».

За словами Олексія Короля, у боротьбі з вогнем київським лісівникам допомагають сучасні технології: «Важливо вчасно побачити навіть найменше задимлення, щоб не допустити розповсюдження вогню і в найкоротший термін ліквідувати його. У цьому допомагають сучасні системи відеоспостереження. Та повністю позбутися лісових пожеж можна буде лише тоді, коли люди почнуть дотримуватися правил поведінки на природі, припинять палити суху траву і сміття».

У майже 90% лісових пожеж винні люди. Найчастіше причиною є необережне поводження з вогнем і недотримання правил поведінки – залишки непогашених вогнищ, недопалків, сірників. При спалюванні рослинного покриву на сільгоспугіддях вогонь швидко може дійти до найближчого лісу. Лише близько 1% лісових пожеж виникає внаслідок природних чинників, наприклад, блискавок.   

Лісові пожежі є двох типів – низові і верхові. Низова пожежа знищує підстилку, обгорають кореневі лапи дерев, що призводить до їх загибелі, змінюється середовище існування червонокнижних рослин, а відтак виникає загроза їх зникнення. Вона рухається зі швидкістю до 3 метрів за хвилину, але при сильному вітрі (понад 6 м/с) переходить у верхову, яка за 1 хвилину охоплює вже 100 метрів – горять крони дерев до самих верхівок. І шансів вижити у мешканців лісу дуже мало – місця їхніх поселень знищуються, тварини згоряють живцем. А київські ліси – це домівка для козуль, білок, їжаків, лисиць та зайців, тут мешкають сови, кажани, дрозди, шпаки та інші звірі й птахи.

Крім того, пожежі стають причиною погіршення якості повітря, смогу, що зависає над містом зранку та ввечері. У період лісових пожеж реєструють збільшення викидів діоксиду азоту та сірки, формальдегіду й фенолу.

Не грайтеся з вогнем, не смітіть на природі, не знищуйте все живе навколо!  Бережіть ліс!