Роз’яснення щодо видалення дерев на території парку КПІ

Про видалені дерева на території парку КПІ – парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення:
☑️ КО «Київзеленбуд» не надає дозволи на видалення дерев;
☑️ видалення може проводитися виключно на підставі акта обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню, після оцінки стану дерев представниками Постійно діючої комісії з обстеження зелених насаджень м. Києва (далі – Комісія), до складу якої входять фахівці КО «Київзеленбуд», Управління екології та природних ресурсів КМДА, Державної екологічної інспекції та представник заявника (власника земельної ділянки).
А тепер давайте розкладемо все по поличках з посиланнями на нормативні документи:
1. Парк знаходиться на території НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Відповідно до п. 5.5. Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерство будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 № 105 (далі – Правила утримання), відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях є установи, організації, підприємства. Тобто балансоутримувачем, який має утримувати та доглядати за насадженнями у парку КПУ, є саме НТУУ КПІ.
2. У п. 9.1 Правил утримання зазначається, що догляд за деревами і чагарниками здійснюється протягом року і включає: поливання, внесення добрив, вкриття, оприскування крон дерев, догляд за ґрунтом, боротьбу з бур’янами, обробку дупел і механічних пошкоджень, формування крон дерев і чагарників.
3. Якщо балансоутримувач вважає, що дерева є аварійними, сухостійними, фаутними, трухлявими і, можливо, підлягають видаленню, він звертається до Комісії з метою отримання фахової оцінки стану рослин. Результати фіксуються в акті обстеження зелених насаджень.
4. НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» надіслав звернення до Комісії – лист-звернення від 16.07.2021. Після діагностики дерев представниками Комісії було складено Акт обстеження зелених.
5. Отже, відповідно до висновків комісії:
– Видаленню підлягають 245 дерев, оскільки з них – 11 сухостійних на 90%, 1 дерево – на 80%, 2 дерева були аварійними з трухлявою деревиною і 1 вітровальне. Всі інші – сухостійні на 100%.
6. Відповідно до п .4 Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 № 1045, підставою для прийняття рішення (про видалення) компетентним органом є заява юридичної чи фізичної особи про видалення зелених насаджень. У п. 7 зазначено, що видалення аварійних, сухостійних і фаутних дерев на об’єкті благоустрою здійснює балансоутримувач на підставі акта обстеження зелених насаджень.
7. Згідно зі ст. 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», відновленню підлягають усі зелені насадження в межах населених пунктів під час проведення будь-якої діяльності. Тобто після видалення дерева/куща, балансоутримач має висадити нове.