Телесистема раннього виявлення лісових пожеж – сучасний підхід у догляді за лісами

Діємо на випередження! Саме так потрібно боротися із лісовими пожежами – вчасно виявляти найменше загоряння, не допускати розповсюдження вогню і в найкоротший термін ліквідовувати його.

КП ЛПГ «Конча Заспа», дбаючи про свої території, частина яких є природно-заповідними і входять до складу НПП «Голосіївський», встановило телесистему раннього виявлення лісових пожеж.

На вежі встановлені камери відеоспостереження, які дають змогу на ранніх стадіях виявляти загорання, точно визначати координати й вчасно загасити пожежу, не допускаючи стихійного лиха. Радіус огляду – 53 км, кут огляду на горизонті – 360 градусів. У спеціально облаштованій кімнаті встановлено обладнання для моніторингу та оцінки ситуації в реальному часі. Система витримує як сувору зиму, так і найспекотніше літо, адже навіть при +50 градусах працюватиме справно.

Олексій Король, в. о. генерального директора КО «Київзеленбуд, зазначає, що сучасна техніка значно полегшує роботу лісівників:

«Лісові пожежі – це спражнє стихійне лихо. Комплексний підхід до утримання й догляду за лісовими насадженнями допомагає зменшити кількість загорянь. Так, за останні три роки кількість пожеж у київських лісах стала втричі меншою – у 2017 році їх було 530, у 2019 – 181.  Система відеоспостереження дає змогу зафіксувати навіть незначне задимлення, яке ще не переросло в пожежу, а швидке реагування наших лісівників не дасть вогню жодного шансу розповсюдитися далі».

В цьому році система подібного відеоспостереження вже запрацювала в Святошинському ЛПГ. А в Дарницькому ЛПГ, щоб охопити більшу територію, в наступному році заплановано встановити ще одну телесистему раннього виявлення лісових пожеж.