У Києві квітне лаванда

Лаванда прикрашає парки та сквери, висаджена цілими масивами та окремими кущами, як центральний елемент композицій або як доповнення серед інших багаторічників. При одній лише згадці про неї, одразу в пам’яті зринає аромат, який неможливо ні з чим сплутати. Ці пишні напівчагарники привертають завжди увагу.

Як зазначає, гендиректор КО “Київзеленбнуд” Олексій Король, Київ квітне протягом усього сезону: відцвіли сакури, магнолії, бузок, каштани, катальпи, і зараз настав час цвітіння лаванди: “Вона надзвичайно магнітична – притягує погляди. Її можна побачити у парках та скверах різних районів. До речі, у Києві є своє лавандове поле, яке так і називають – «магнітом». У парку з водними об’єктами на Троєщині (вздовж просп. Шухевича). У 2022 році тут висадили більше 2000 кущів, які саме починають розростатися і наступного року тут буде справжня краса”.

Враховуючи всю палітру кольорів, якими цвіте лаванда, важко назвати цей колір одним словом «лавандовий», адже його спектр від ніжно фіолетового до темно синього, від блідого до насиченого рожевого. Є й білі сорти.

Нараховують більше 40 видів лаванди. Найвідоміші – вузьколиста (англійська) та широколиста (французька). В Україні широко розповсюджена саме вузьколиста лаванда, оскільки вона більш морозостійка, добре витримує низькі температури, зимує в ґрунті, тобто її не потрібно викопувати пізньої осені. В озелененні Києва найчастіше можна побачити сорти Sentiva Blue, Hidcote Giant, Alba, Early Blue, Loddon Blue, Rosea, Elisabeth. До речі, за нашими спостереженнями, сорт Elisabeth найкраще пристосовується до міських умов і найкраще переносить запиленість та загазованість повітря.