У Києві триває лікування вікових дерев, що мають статус об’єкта природно-заповідного фонду

У столиці планово проходить лікування 18 ботанічних пам’яток природи місцевого значення. Йдеться про заходи, необхідні для покращення стану зелених насаджень: видалення сухих гілок та тих, що перетинаються,  вилучення плодових тіл грибів, зачистка, обробка фунгіцидами уражених місць тощо.

На кожну пам’ятку природи підготовлено технологічну карту на виконання робіт з лікування вікового дерева. Відповідні документи розробив Національний ботанічний сад імені М.М.Гришка НАН України на основі моніторингу стану зелених насаджень. Було враховано причини погіршення стану пам’яток природи в залежності від місця їхнього розташування, рівня забрудненості повітря еколого-географічної зони;  поширення шкідників та хвороб, оцінка їхньої ролі в ослабленні й всиханні дерева чи його частин; взаємодію з екосистемою – тваринами та навколишнім середовищем.

До лікування вікових дерев залучено фахівців-арбористів. Згідно з нормами, видалення сухостою слід  проводити, коли дерева знаходяться у стані фізіологічного спокою: після опадання листя і до початку сокоруху. Це значною мірою зменшує вплив на рослину, ніж обрізка під час вегетації.

Нагадаємо, лікування вікових дерев, що мають статус об’єкта природно-заповідного фонду, проходить на виконання рішення Київської міської ради «Про затвердження переліку природоохоронних заходів у місті Києві, що фінансуватимуться з Київського міського фонду охорони навколишнього природного середовища у 2023 році», розпорядження Київської міської військової адміністрації «Про забезпечення виконання у 2023 році природоохоронних заходів у місті Києві» та відповідно до звіту Національного ботанічного саду імені М.М.Гришка НАН України від 16.10.2023.

Перелік ботанічних пам’яток природи місцевого значення: «Сирецький дуб», «Віковий дуб», «Катальпа красуня», «Перунів дуб», «Дуб довгожитель», «Партизанський дуб», «Святошин клен», «Вікове дерево груші», «Дуб Янати», «Дуб Котова», «Група вікових дерев береки», «Віковий велетенський екземпляр тополі чорної», «Сосна Нестерова», «Гнілецька верба»,  «Велетень заплави», «Вікове дерево дуба-красеня», «Дуб Красень», «Віковий дуб Кащенка».

З усіма плановими роботами можна ознайомитися за посиланням: https://kyivzelenbud.com/news/vikovi-dereva