Зберегти ліси та їхнє біорізноманіття

02 серпня 2018 року на території комунального підприємства «Святошинське лісопаркове господарство» відбувся практичний семінар на тему: «Сучасні проблеми та практичні аспекти збереження лісових насаджень на території міста Києва». КО «Київзеленбуд» запросив до участі керівників ЛПГ, лісопатологів, науковців інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України, депутатів Київради та громадськість.

Обговорювали практичні заходи лісогосподарської діяльності, покликані зберегти біорізноманіття в київських лісах з врахуванням вимог чинного природоохоронного законодавства та рішень органів місцевого самоврядування.

Зокрема, експерти підняли питання збереження цінних природних комплексів, які входять до складу територій та об’єктів природно-заповідного фонду столиці, видового складу рослин і тварин, занесених до Червоної книги України. Фахівці наголосили, що господарювання в лісах має проводитися так, щоб ліси зберігалися і виконували свої природоохоронні, водорегулюючі, санітарно-оздоровчі функції.

 

Науковці інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України пояснювали важливість збереження місць існування та розмноження видів птахів, занесених до Червоної книги України. Необхідно проводити постійний моніторинг виявлених місць гніздування рідкісних птахів,  а господарську діяльність в прилеглих насадженнях проводити, враховуючи біологічні особливості виду та відповідно до рекомендацій фахівців-орнітологів.

Також профільні фахівці лісового господарства окреслили коло питань щодо збереження лісових насаджень на тлі зміни кліматичних умов та лісівничої діяльності, направленої на поступову заміну чистих соснових насаджень на змішані та різновікові шляхом створення лісових культур з введенням до їх складу листяних порід.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За результатами наради було вирішено проводити моніторинг за санітарним станом насаджень лісів міста Києва та здійснити інвентаризацію місць гніздування червонокнижних птахів.