Близько 25% території Києва відноситься до природно-заповідного фонду

Формування природно-заповідного фонду та надання цінним природним об’єктам охооронного статусу – механізм, який не дозволяє забудувати територію та втратити унікальні природні об’єкти.

Про це під час пресконференції «Як зберегти зелені зони та озера Києва» говорили депутат Київради Олеся Пинзеник, генеральний директор КО «Київзеленбуд» Олексій Король, ексголова постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики Київміськради Костянтин Яловий та директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

Природно-заповідний фонд Києва (ПЗФ) сьогодні – це 25% від території міста, а саме 210 об’єктів та територій загальнодержавного та місцевого значення загальною площею 21118,6 га. З них 87 об’єктів площею 15 966,78 га знаходяться на балансі підприємств, що входять до КО «Київзеленбуд».

«Урбаністична екосистема Києва унікальна і поєднує всі можливі форми: водно-болотяні території, лісові масиви, внутрішні водойми, і різні ландшафти, різноманітний тваринний та рослинний світ. Впевнений, що жодна столиця Європи не може похизуватися таким розмаїттям», – зазначає генеральний директор КО «Київзеленбуд» Олексій Король.

Зберегти цю унікальність можна шляхом включення цінних об’єктів до природно-заповідного фонду (ПЗФ). Якщо ж мова йде про захаращені зелені зони, які не мають достатньо підстав для внесення до ПЗФ, там можна створити парк або сквер, тим самим ревіталізуючи території. Прикладом є фітнес-парк «Озеро Лебедине», парк на  Троєщині, такими будуть парки біля затоки Берковщина та біля озера Жандарка.  

Бувають випадки «від зворотного». Так, під час будівництва фітнес-парку «Озеро Лебедине» було виявлено ділянку із червонокнижними рослинами. Щоб зберегти їх, ділянку огородили та дещо змінили план майбутнього парку.

Учасники також представили книгу «Київ заповідний. Перспективні території для створення об’єктів природно-заповідного фонду на території Києва». В ній надано характеристику сучасної природи Києва та викладено підходи до її збереження. Важливою проблемою є недостатнє охоплення цінних природних територій Києва об’єктами природно-заповідного фонду (ПЗФ). Автори виокремили 63 об’єкти, яким доцільно надати статус об’єктів ПЗФ місцевого значення.

Подивитися повну версію пресконференції можна за посиланням https://cutt.ly/9lEN16L