КО «Київзеленбуд» пропонує розробити проєкт змін до Правил утримання зелених насаджень, щоб зберегти дерева Києва

КО «Київзеленбуд» звернулося до Постійної комісії Київради з питань екологічної політики з проханням ініціювати створення робочої групи для напрацювання пропозицій щодо змін до чинного законодавства у сфері озеленення.

У листі йдеться про те, що середній вік дерев у Києві 40-60 років. Так склалося, тому що до 1970-х років масово та комплексно висаджували дерева одного віку задля швидкого відтворення видової естетики озеленюваного простору та під час будівництва нових мікрорайонів.

Разом з тим, КО «Київзеленбуд» звертає увагу на те, що відповідно до Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 № 105, швидкоростучі дерева старше 45 років та повільноростучі від 60 років, які ростуть на вулицях міста, вважаються вже аварійними. А відтак мають бути видалені, згідно з Порядком видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 № 1045 та Порядком видалення зелених насаджень на території м. Києва, затвердженого рішенням Київської міської ради від 27.10.2011 № 384/6600.

Генеральний директор КО «Київзеленбуд» Олексій Король пояснює: «Для прикладу тополя чи акація, яка росте на вашій вулиці  45 років, досягла своєї вікової межі. А дуб, сосна, липа чи каштан вважаються віковими з 60 років.  Для парків та скверів вік трохи збільшується. Тобто якщо діяти лише по цій букві закону, то слід видалити більшість дерев Києва. А ми проти цього!».

Він також нагадав, що Києві одна з найбільших площ природно-заповідного фонду та чи не найбільша кількість пам’яток природи – одиничних та груп дерев.

«Бездумно видаляти дерева ніхто не буде. Варто змінювати підхід до оцінки стану дерева. КО «Київзеленбуд» звернулося до Постійної комісії Київради з питань екологічної політики з проханням ініціювати створення відповідної робочої групи. Нас підтримали. Тож тепер маємо спільно напрацювати пропозиції щодо внесення змін до чинного законодавства України. Звісно, будемо обговорювати це з громадою», – зазначив Олексій Король.

Громада може надсилати свої пропозиції до зміни Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України на електронну пошту комунального об’єднання [email protected]