Переможці акції «Обери дерево для Хрещатика»: платан, каштан та вишня

10 жовтня 2018 у приміщенні КМДА круглий стіл  за результатами акції «Обери дерево для Хрещатика».

Участь у обговоренні взяли начальник управління екології та природних ресурсів КМДА Андрій Мальований, в. о. генерального директор КО «Київзеленбуд» Наталія Бєлоусова, директор КП УЗН Шевченківського району Віталій Цимбалюк, старший науковий співробітник Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка, кандидат біологічних наук Тетяна Счепіцька, доцент кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБІП Олександр Курдюк, засновник міжнародного етнокультурного проекту «Folk Ukraine» Ігор Добруцький та інші експерти та представники громадських організацій.

Під час круглого столу Андрій Мальований наголосив, що важливо порадитися, визначитися з тим, яким деревам і з якими дендорологічними характеристиками бути на центральній вулиці столиці: «За багатьма експертними думками, каштан, на жаль, виходячи із кліматичних умов, загазованості, екологічної ситуації, яка є в центральній частині міста Києва, часто хворіє і не дуже добре себе почуває».

За результатами акції «Обери дерево для Хрещатика» найбільше голосів зібрали: платан гібридний, гіркокаштан червоноквітковий та вишня пташина «Plena».

Наталія Бєлоусова пояснила, що сьогодні не лише для Києва, а й для всієї України є актуальними проблеми екології, які впливають на зелені насадження. Зокрема, вона звернула увагу на те, що каштанова міль з’являється на вже уражених деревах, які страждають від  температурного режиму, який зараз змінюється, вихлопних газів, від солей, якими обробляється проїжджа частина. І тільки потім, коли дерево вже хворе, нападає міль.

Разом з тим, в. о. генерального директор КО «Київзеленбуд» зазначила, що була проведена системна і кропітка робота з експериментальними деревами: «Ми багато часу приділили спостереженню за деревами на Хрещатику, дивилися, як поводить себе вишня, платан, як розвивається коренева система дерев, розробляли методи, як вберегти дерева в зимовий період, мінімізувати потрапляння солей, попередити тепловий удар влітку, щоб дерева відчували себе комфортно в кліматичних умовах нашого міста».

Експерти також зазначили, що потрібен новий підхід до висаджування дерев на центральній вулиці столиці. Зокрема, Олександр Курдюк наголосив, що обираючи один із варіантів, слід говорити про красу вулиці, не забуваючи про особливості рослин: «Я з повагою ставлюся до думки киян, Але як спеціаліст, я не радив би висаджувати гіркокаштан червоноквітковий, оскільки у цього дерева ті ж проблеми, що й і гіркокаштана звичайного. Можна говорити про красиву форму крони, яку матиме платан, вишня – дерево з махровими квітами, близьке до сакур. Дуже важливим є той варіант, що дерева не повинні закривати архітектуру, адже Хрещатик по-своєму унікальний своєю архітектурою, споруди є родзинкою міста».

Андрій Мальваоний резюмував: “Результатом обговорення є надання доручення КО “Київзеленбуд” розробити програму поступової заміни та збереження існуючих зелених насаджень із Хрещатика з подальшою пересадкою їх для лікування у парках і скверах з врахування думок експертів та громадськості”. 

Нагадаємо, що у грудні 2017 року на вулиці Хрещатик навпроти будівлі КМДА в рамках експерименту було висаджено дев’ять видів дерев. Кожен міг побачити дерево вживу, спотерігати, як воно приживається, почитати про нього та шляхом онлайн-голосування обрати те, яке має прикрашати головну вулицю столиці. Експеримент виник із необхідності озеленення Хрещатика, оскільки каштани погано вживаються в умовах підвищення рівня засоленості ґрунтів і сильної загазованості повітря у місті. Як неодноразово пояснювали фахівці КО «Київзеленбуд», саме з цих причин дерева постійно хворіють, що в результаті призводить до їхньої загибелі. Постало питання про їхню заміну на породи дерев, що добре розвиваються в умовах мегаполісу, які є стійкими до солей, пилу, газів та смогу та адаптованими до стилю вулиці.