Управління деревами з точки зору здорового глузду: відбувся дводенний семінар щодо утримання та догляду за деревами

У Києві відбувся семінар щодо догляду за деревами,який для фахівців підприємств КО «Київзеленбуд» провели спеціалісти з Великої Британії, Польщі та Литви

 «Можу із впевненістю сказати, що ми вже рухаємося у правильному напрямку по догляду за деревами, газонами, у створенні зелених зон. Вдячний нашим іноземних колегам за їхню допомогу, практичні підказки, приклади, на яких ми можемо вчитися і розвиватися», – зазначив генеральний директор об’єднання Олексій Король.

Він також виділив головне з досвіду, яким ділилися іноземні колеги:

John Parker, виконавчий директор Асоціації арбористів Великої Британії – Arboricultural Association, розповів, як у його державі за останні роки змінився підхід до утримання дерев:

  • Раніше від дерев очікували більше негативу, адже вони падали, пошкоджували майно, коріння псувало асфальт.
  • Так, у Великій Британії дерева теж можуть впасти на автомобілі і пошкодити майно. Джон продемонстрував фото подібного випадку, пояснивши, що дерево ззовні було здоровим, виглядало нормально, але мало патогенний грибок в корінні і в результаті впало на авто. Це те, про що ми постійно говоримо, коли пояснюємо, про видалення аварійних дерев.
  • Зараз є розуміння управління деревами з точки зору здорового глузду.
  • Дерево – це живий організм, який може захворіти, і деякі хвороби непомітні, бо проходять всередині нього.
  • Замість того, щоб говорити про висадження дерев, треба говорити про їх приживлюваність.
  • У Великій Британії вікових дерев більше, ніж у Європі загалом, і їм потрібен захист на законодавчому рівні.

Piotr Tyszko-Chmielowiec, Ph.D., голова Інституту дерева (Польща), фахівець з оцінки дерев та роботи з віковими деревами, у лютому вже приїжджав у Київ на обговорення української версії європейських стандартів догляду за деревами (Technical Standards in Tree Work). Цього разу мова йшла про те, що «зі змінами клімату міські дерева вразливі, як ніколи». Цікаво було побачити на прикладі 100-тінього дуба, як він змінювався протягом свого життя. І дякую за практичну частину семінару!

Aleksandra Zienkiewicz, PR-координаторки Управління Зелених просторів у Вроцлаві, розповідала про вибір між газонами та луками. Оскільки ми плануємо зараз створювати луки, було цікаво побачити в презентації вже реалізовані проєкти саме з цими травами та злаками, як вони виглядають в реальності, а не лише на красивих картинках.

Kristina Žalnierukynaitė та Renaldas Žilinskas, литовські арбористи та експерти з ландшафту та зелених зон, ділилися вже практичними порадами, професійними нюансами. Цікаво, що у них для старих дерев є два поняття: «ветеранське» (veteran) дерево та старовікове (ancient).