Перспективи післявоєнного відновлення лісів і парків

Пів століття тому з’явився термін екоцид. І сьогодні він знову актуальний. Війна нищить екосистеми в Україні. І вже зараз слід скласти план дій, напрацювати алгоритми, знайти найоптимальніші рішення. Це стосується кожної сфери життя. Зокрема, й відновлення ландшафтів як екологічної складової. Ця тема об’єднала близько 100 фахівців під час Empathic green conference «Ландшафтна спільнота України та повоєнна відбудова».

«Швидке (по можливості) відновлення парків важливе тому, що вони є частиною соціопростору. Це простір для релаксу та соціокультурних розваг, відпочинку з дітьми, місце для занять спортом, місце для «тихого відпочинку» (відновлення), а також важлива складова економічного районування та розвитку бізнесу в районі. І щоб парки повноцінно виконували свої функції, їм необхідні інклюзивність простору та елементів благоустрою, безпека, комфорт і затишок, а також озеленення як терапія природою. Ніби й звичні вже умови і зрозумілі речі. Але зараз формується новий погляд на це», – зазначає гендиректор КО» Київзеленбуд» Олексій Король.

За його словами, звісно, Київ не можна порівняти із зруйнованими Харковом, Херсоном, Миколаєвом, Маріуполем та іншими містами, які нищить ворог. Проте нам теж є, над чим працювати. Ми напрацьовуємо стратегії, як відновити наші ліси, якими мають бути парки в оновленій Україні, і готові ділитися своїми досвідом та баченням з іншими.

Інклюзивність вже давно не про пандуси й безбар’єрний простір – вона про зрозумілість. Інклюзивність=комфорт. Для кожного. Без обмежень. І в це поняття ми маємо вкласти всі можливі сенси і смисли.

Безпека вже не лише про тривожні кнопки. Це про те, як знайти в прямому сенсі безпечне місце у парку. Війна все ж… І вона довго ще звучатиме відлунням. Тому потрібні укриття чи бомбосховища у наявних приміщеннях громадських вбиралень чи збудованих нових, бо саме тут є всі необхідні комунікації. Але є «але», яких можемо уникнути, якщо будуть спрощені законодавчі процедури будівництва та обслуговування укриттів, можливість облаштування наявних приміщень під укриття тощо.

Терапія природою. У цьому понятті вже все закладено. Нам всім потрібне буде відновлення внутрішнє, емоційне. Екотерапія – це прикладна  практика в екопсихології. Останній термін ввів наприкінці 90-х років 20 століття Теодор Рошчак (Theodore Roszak) як пояснення зв’язку між екологічним та психічним здоров’ям. Науковці досліджували це і неодноразово знаходили докази того, що природа нас лікує. Тому так важливо після закінчення війни створювати навколо нас такий простір. Саме тому ми шукаємо шляхи якнайшвидшого озеленення територій і підбираємо максимально «ефективні» рослини, які не лише швидко ростуть, а й допомагають зберегти й повернути у міста біорізноманіття.

“Ми неодмінно переможемо і на цьому фронті також”, – додає Олексій Король.