Фахівці КО «Київзеленбуд» обстежили за допомогою арботома дуб «Бай-бай» та вікові дуби на вул. Вишгородській

Першим деревом, яке обстежили за допомогою арботома, став віковий дуб «Бай-Бай» – пам’ятка природи. Його вік – близько 500 років. У висоту сягає до 30 метрів, а діаметр стовбура – 1,5 м. Росте цей велетень у Пуща-Водицькому лісництві Святошинського ЛПГ. Після візуального обстеження, було застосовано арботом на висоті 1 м та 1,3 м. За даними томографа, ближче до коріння виявлено ознаки серцевинної комлевої гнилі. Разом з тим, ці ураження не критичні, і зважаючи на вік дерева, воно перебуває у хорошому стані.

А от вікові дуби на вул. Вишгородській, 49-51, поблизу кінотеатру імені Шевченка у Подільському районі, пошкоджені більше. Після обстеження 6 дубів, з’ясували, що 3 з них потребують лікування. Навіть при візуальному обстеженні видно ураження стовбуровою гниллю в нижній частині одного дерева.  На іншому відсутня частина стовбура, у зв’язку з чим застосувати арботом для визначення об’ємів поширення гнилі було неможливо. Як зазначають у КП УЗН Подільського району, для лікування цих пам’яток природи будуть залучати вузькопрофільних фахівців-арбористів.

Як зазначав генеральний директор КО «Київзеленбуд» Олексій Король під час презентації арботома, першочергово за допомогою даного приладу будуть діагностувати вікові дерева, які є пам’ятками природи, а також старі дерева, що мають ознаки ушкодження.

Арботом – це імпульсний томограф для дерев, розроблений з метою оцінки внутрішнього стану дерев. Стовбурові гнилі знижують щільність деревини, і арботом надійно виявляє такі ділянки стовбура, дозволяє отримати цілісну картину поширення гнилі по стовбуру.