Лебедям у парку «Наталка» комфортно, інакше вони б знайшли інше місце

Вже не перший рік у парку «Наталка» зимують лебеді. Ці мігруючі птахи обирають місце, де комфортно і достатньо корму, щоб пережити холодну пору.

КО «Київзеленбуд» звернулося до спеціалістів Київського зоопарку за фаховою допомогою і рекомендаціями щодо догляду за цими птахами. Вони обстежили місце перебування лебедів, провели спостереження за їхньою поведінкою і підгодували зерновою сумішшю.

«Ми звернулися до фахівців з Київського зоопарку, щоб вони фахово оцінили ситуацію. І виявилося, що насправді все добре. Птахам там комфортно, харчуються вони підводними частинами рослин, до нашої зими звичні, спокійно сплять на воді. А от підгодівля може бути якраз небезпечною. Звичний для людей хліб чи якісь магазинні продукти, навіть крупи можуть стати отрутою для лебедів. Все, чим можна їх підгодувати – цільне зерно (!) пшениці, кукурудзи, ячменю, вівса. Але все ж краще лишити цю справу спеціалістам», – пояснює генеральний директор КО «Київзеленбуд» Олексій Король.

Як зазначають ветеринари, київська зима для лебедів не страшна. Маючи жировий запас, який є природним утеплювачем та «продовольчим запасом», пернаті спокійно переносять низькі температури повітря та води. Лебеді знаходять собі їжу у місцях зимівлі, якщо її немає – змінюють водойму. Взимку харчуються здебільшого підводними частинами рослин.

Орнітологи просять містян не підгодовувати диких птахів. Категорично заборонено кидати їм хліб та всілякі хлібобулочні вироби, продукти з магазинів, в тому числі, й крупи. Максимум, що можна зробити – насипати вздовж кромки води суміш із цільного зерна – пшениці, кукурудзи, ячменю чи вівса. Незабаром будуть встановлені відповідні інформаційні таблички.