Олексій Король: маємо нестійкий дуб звичайний і живучий дуб червоний. Що обирати?

Дуб червоний vs дуб звичайний. Чому дуб звичайний «програє» червоному у боротьбі за виживання? І чому в наших лісах червоному дубу не місце, а для парків – це оптимальний варіант? Генеральний директор КО «Київзеленбуд» Олексій Король пояснює: 
Коли висаджуємо дуби, перше, про що питають «А це не червоний?» Давайте розбиратися, чому існує стійка думка, що краще висаджувати звичайний (черешчатий), а не червоний, який є високодекоративним видом?
Так, дуб звичайний – абориген нашої місцевості, адже все йому тут «рідне», і він «рідний» для інших рослин, ґрунтів, комах. Ці могутні велетні –ціла система домівок і годівничок для місцевих тварин. Одні риють нори між корінням, як от лиси. Білки і деякі птахи знаходять прихисток у дуплах. На гілках, листі, у корі живуть найрізноманітніші жучки-павучки-черв’ячки, якими ласують і птахи, і гризуни, і навіть кажани. І звісно, жолуді дуба звичайного – це поживний корм не лише для дрібних тварин, а й для оленів, кабанів, навіть ведмедів. Та на жаль, дуб звичайний, також дуже люблять шкідники та такі мікроорганізми як борошниста роса, що поступово «вбиває» дерево.
А от червоний дуб, завезений в Україну з Північної Америки у 18-19 столітті – стійкий до таких хвороб. Крім того, витривалий: вітростійкий і морози перетерпить, і до різних ґрунтів може прилаштуватися. Його називають природним антибіотиком за високі фітонцидні властивості. Цей «чужоземець» стримує ерозійні процеси, є санітарним та протипожежним елементом в системі насаджень. От тільки легко пристосовуючись до агресивного середовища, дерево саме стає агресивним: він швидко завойовує територію, витісняючи інші рослини. Крім того, його листя настільки щільне, що може дуже довго не розкладатися у наших кліматичних умовах, оскільки, як зазначають науковці, немає у нас таких мікроорганізмів, які б могли його швидко «перетравити». В результаті, з-під опалого листя, що роками вкриває ґрунт під дубом, мало що може пробитися.
Тож маємо нестійкий дуб звичайний і живучий дуб червоний. Що обирати? Для лісу, територій національних парків, об’єктів природно-заповідного фонду – 100% лише звичайний, інакше перетворимо наші звичні зелені легені на моноліси з червоного дуба, який навіть сосну звичайну прибере на своєму шляху. А для міських парків та скверів, публічних просторів, де висадження контрольовані, є постійний догляд і самосіви можна легко видалити, не даючи агресивній культурі шансу – це гарний варіант: дуб червоний швидко росте, витримає загазованість і запиленість міських вулиць та стане окрасою урбанізованої території.
Тому перш ніж повністю відмовлятися від певних видів рослин, напевно слід все ж врахувати всі умови.